The future is here…

Egy pár ül a kanapén, akik nemrég találkoztak. Mielőtt intimebb kapcsolatba kerülnek mindketten előveszik a mobiljukat és rögzítik szándékukat, hogy szabad akaratukból, kényszer nélkül kívánnak szexuális együttlétet teremteni (nem vagyok benne biztos, melyik filmben vagy sorozatban láttam ezt, talán a Black Mirror című remek brit sorozat egyik részében).

“Dánia börtön, de még milyen…” írta Shakespeare a Hamletben. Ennek a mondatnak különös aktualitás van, miután idén életbe lépett Dániában az a törvény, mely szerint minden szexuális együttlét, mely az egyik partner beleegyezése nélkül történik, nemi erőszaknak számít. A határozott igen rögzítésre most megjelent egy önálló mobil alkalmazás. Tehát a fenti utópia/disztópia (a nem megfelelő rész ízlés szerint áthúzandó) ma már valóság.

Persze magam sem tudom, mit gondoljak erről. Ez talán kicsit olyan, mint az a alapigazság, hogy a közúti balesetek számát nullára lehetne csökkenteni, ha minden autó kizárólag alagútban közlekedne. Csakhogy társadalmi szinten nem vállaljuk több tízezer kilométernyi alagút megépítését, inkább elfogadjuk, hogy vannak közúti balesetek. Az is lehet, hogy ez generációs vagy gender probléma, és én nem értem a nálam fiatalabbak vagy éppen a nők érzékenységét. A fene se gondolta, hogy ilyen alattomosan öregszem meg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.