80 képpel Európa körül (3)

A helyszín ezúttal Róma, az örök város (Città Eterna), ahol kétszer jártam. Először egy plebános (sic) kíséretében, főszezonban, nyáron. A csapat tagja volt egy házaspár is, akik zarándokútnak tekintették az utazást. A plebános éppen ezért egyik barokk templomból hurcolt a másikba, amivel azt érte el, hogy egyik délután akkori barátommal azt mondtuk: menjetek ahova akartok, mi most a Fórum Romanumhoz megyünk. A skót katolikus egyháznál voltunk elszállásolva, ahol egy testes és jókedélyű horvát apáca táncolt oda hozzánk rögtön megérkezésünk után és valamilyen focimeccs eredményeiről érdeklődött. Mi csak zavartan néztük a cédrusokat, ugyanis egyikünk se volt egy tipikus focirajongó.

Második alkalommal november elején voltam Rómában, az időjárás ilyenkor a Bécsihez viszonyítva rendkívül kellemes. Bár jártunk két-három templomban is, ezúttal inkább az ókori emlékekre koncentráltunk. Róma minden tekintetben izgalmas város: remek gasztronómia, megszámlálhatatlan látnivaló a legkülönbözőbb történelmi korból (az ókortól napjainkig), mindenütt jól öltözött emberek. Első látogatásom alkalmával (valamikor az ezredforduló idején) még elég kevesen beszéltek a helyi lakosok közül angolul. Ez alapvetően megváltozott bő 15 évvel később, ugyanis az olaszok – különösen a fiatalok – zöme ma már beszél valamilyen szinten angolul (és szemben a franciákkal nem szégyelli használni…).

Történt velünk egy egészen giccses dolog is. Még teljesen elvarázsolt állapotban volt a Palatinus Múzeum fantasztikus szoborgyűjteménytől, amikor kiléptünk a múzeumból. A távolban megjelent egy szivárvány, kettéosztva az eget. Sajnos a tövéhez nem jutottam el, így kincs nélkül tértünk haza Rómából

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.