80 képpel Európa körül (2)

Bár a nyaralás számos nyugati országban hagyományosan melegvízű tenger melletti időtöltést jelent, mindig is szívesen mentem nyáron kevésvbé kellemes éghajlatú helyre vagy városokba. A városturizmus szempontjából Hollandia remek hely, ugyanis könnyen beutazható az ország vonattal is.

Első Holland utunk során jutottam el Hágába is. Hága (hollandul Den Haag, hivatalosan ‘s-Gravenhage azaz a gróf erdeje) Hollandia közigazgatási és politikai központja, az ország fővárosa azonban Amszterdam. A számos látnivaló közül építészetileg az egyik legimpozánsabb – különösen a nem túl sok monumentális épülettel rendelkező Hollandiában – a Béke palota.

A Béke Palota a városközponttól kicsit távolabb eső Carneigepleinen található. A teret nem véletlenül nevezték el Andrew Carneige-ről, a híres amerikai iparmágnásról és mecénásról, ugyanis jelentős összeggel támogatta a Béke Palota megépítését. Az eklektikus stílusú épületben (nagyrészt neoreneszánsz, gótikus és klasszicista elemekkel) működik az Állandó Választottbíróság, az ENSZ Nemzetközi Bírósága, továbbá a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémia. A székház építésének ötletét felvető amerikai diplomata, Andrew Dickson White szerint a Béke Palota “…a béke temploma, ahol az ajtók mindig nyitva állnak, ellentétben a Janus-templommal, ahol háború esetén zárva vannak”.

Sajnos belülről ezt az épületet sem láttuk, így van okunk visszatérni Hágába.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.