80 képpel Európa körül (1)

Utazni nem lehet, így hát az emlékeimbe utazom el. Mivel Európát még sosem hagytam el, nem akartam a fellengzős “Föld körül” címet választani. Végeredményben az utazás számomra emlék-, élmény- és tapasztalatgyűjtés is (sokak számára trófeagyűjtés lett, és rettentően bosszant, amikor emberek hazatértük után nem tudnak beszámolni úti élményükről).

Az első kép kicsit beugratós.

A figyelmes Olvasó persze nem hagyja megtéveszteni magát, ez a kép nem készülhetett Egyiptomban, hiszen az Európán kívül van. Való igaz, ez az óegyiptomi templom Madridban van, egészen pontosan itt. A templomot az aszuáni gát építés miatt bontották le és építettek fel újra a Parqua del Oeste területén (ami szintén elég megtévesztő elnevezésű, ugyanis ez a Nyugati park).

Az i.sz. 2. században épült templom Ízisz és a gyermek Hórusz tiszteletére létestült. A templom építést egy kusita király kezdte meg, majd a ptolemaioszi dinasztia tagjai és Augustus és Tibériusz római császárok folytatták.

Sajnos a templomot belülről nem tudtuk megnézni, ugyanis időlegesen zárva volt és az épület körüli medencében sem volt víz, mely emlékeztetni hívatott a Nílusra. Ennek ellenére a templom ugyanazt az időtlen méltóságot sugározta, mint maga az óegyiptomi kultúra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.