Digitális detox

A digitális detox nem az én találmányom, van róla bőven irodalom a neten. Először a Tales of the city című sorozatban hallottam róla – a sorozat nekem helyütt különben túl csöpögős -, ha jól emlékszem a leszbikus leányzó éppen azért nem érhető el apja számára, mivel “digital cleansing” keretében nincs nála mobiltelefonom.

Tegnap én is kipróbálta egy 1 napos elvonást. Szombat este kikapcsoltam a mobilom, és ma reggelig be se kapcsoltam, továbbá a laptopomhoz sem nyúltam egész nap. Persze feltűnt a telefonom hiánya, offline móduszba váltottam. Nem tudtam megnézni pl. a jelenlegi és a követező nap időjárását. Délután sétálni mentem, ezt rendszerint megelőzi egy online-térkép tanulmányozása a telefonom, amire szintén nem volt lehetőség. Tegnap a parafa-falamon lévő Bécs térképről kellett leszednem a rátűzött cetliket ahhoz, hogy megtervezhessem az utam.

Tegnap nagyrészt Jack Kerouac: Az úton című regényét olvastam, melyet 2014-ben valahol a közepén abbahagytam. Újrakezdtem az olvasást szombaton, ma már – hála a vasárnapi detoxnak – a regény közepén tartok, ott, ahol hat éve abbahagytam. Az úton-nak van egy fantasztikus dinamikája, sodrása, a digitális detox alatt pont jó metadonként szolgált.

Sétám során kikapcsolt telefonom a zsebembe volt. Automatikusan nyúltam volna érte, mivel gyakran fényképezgetek útjaim során. Nem tettem. Helyette elmerültem a Donaukanal gyér forgatagában, a fantasztikus graffitikben.

A detox remekül sikerült, szerintem ezentúl rendszeresen meg fogom ismételni.

One thought on “Digitális detox

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.