Felmondás korona idején (39)

Ozorán ücsörögtünk nyáron a fűben, amikor ausztrál barátunk megjegyezte, hogy szerinte nem vagyunk mások, mint tapasztalataink összessége. Újabb tapasztalattal gazdagodtam, életemben először elbocsátottak állásomból. Korábbi tapasztalataimnak köszönhetően – amikor tényleg rendkívül kevés pénzből és kétes kilátásokkal, egyéb csapásoktól is sújtva igen rossz passzban töltöttem hosszú hónapokat – ez az alapvetően mégiscsak rossznak tartott esemény nem igazán rázott meg. Igaz, amikor szerdán felmondtak és csütörtökön közölték, hogy többet ne is menjek be a munkahelyemre, még nem tudtam, milyen rohamos mértékben változik meg a helyzet Európa-szerte.

A középkori nagy pestis járvány egyik következménye az volt, hogy tartósan bezárták a fürdőházakat Európában – ezért szorult különben háttérbe évszázadokra a mosakodás, tisztálkodás szokása. Pénteken, első szabad napomon még elmentem uszodába, ugyanis a hét utolsó napján mindig kevesen vannak. Ezúttal is alig úszkáltak egy-ketten a medencében, így már-már Bástya elvtársnak éreztem magam – legalábbis abban az egy sávban, ahol csak én úsztam. Miközben oda-vissza róttam a gyorsot és a mellet az agyam természetesen a felmondás részletein kattogott. Főnököm kiélhette hatalmi ambícióit, azonban valójában a többi munkatárs előtt megszégyenült. Egy utolsó mondattal még elértem, hogy szellemi babérkoszúrt emeljenek fejem felé – de erről majd máskor.

Miután hazajöttem az úszásból, nekiálltam tornyosuló elintézetlen ügyeim intézést. Mindeközben napról napra, óráról órára változott a helyzet. Egymás után zártak be a múzeumok, mondták le a színi és zenei előadásokat. Sorra kerültek az uszodák is, majd a főkönyvtár, nemrég pedig a városi könyvtár összes telephelye is bezárt.

Munkahelyemen – hiszen hivatalosan még alkalmazva vagyok – komoly huzavona után zártak csak be. Bécs elég furcsa látványt nyújt: az első került mások oly zajos utcái üresek. Az áruházakban bizonyos polcokat lefosztottak: alig van WC-papír, de tartós tejből is az utolsó dobozt vettem el, számos tartós cikkből épp csak egy-kettő árválkodik a polcon.

Mindenesetre eddig jól viselem az egy hétre jutó két sorscsapást. Egon Friedell osztrák kultúrhistórikus szerint a Fekete halál a középkori világkép megrendüléséhez vezetett és ennek hatására indult el a társadalmat és a világképet alapvetően átalakító reneszánsz és humanista mozgalom.

Újjászületésként például gyakrabban fogok írni erre a blogra.

K40

One thought on “Felmondás korona idején (39)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.