Arany napok

Ezek arany napok – jutott eszembe a múlt héten (és rögtön ez a dal).

Május végén, amikor az utolsó heteimet töltöttem régi munkahelyemen, rengeteget esett az esö. Egyik kolléganőm meg is jegyezte, hogy sirat az ég. Kicsit giccsesnek találtam ezt a gondolatot, de jól esett. Rendkívüli szép búcsúajándékot ‘szerkesztettek’ nekem, fényképekkel, tényleg szívhez szóló írásokkal az elmúlt négy évről. Utolsó munkanapomon kiléptem az esős bécsi lipótvárosi pflaszterra, és vissza se néztem.

Másnap már a napfényes Olaszországban voltam, Milánóban és Torinóban töltöttünk pár napot (erről majd később). Repülőnk egy órát késett, de ez se szegte a kedvem.

Bécsbe velünk együtt megjött a nyár (valójában már picit korábban, de a dramaturgia kedvéért picit csúsztatok).

Másfél hetet töltöttem új munkahelyemen. Az emberek kedvesek, egy kellemes klimatizált irodában ülök, a munka mennyiség abszolút elviselhető. Ha összehasonlítom a korábbi hazai viszonyokkal: egyenesen a mennyország. És előrelépes az első bécsi munkahelyemhez képest is.

Újra úton vagyok, hamarosan megérkezünk Budapestre. Bár Magyarországtól sok tekintetben elhatárolodok, van még egy-két aranyifjú Pesten, akivel szívesen vagyok együtt. Akkor is, ha az ország a vaskorba süllyedt vissza.

Bár eredetileg a Rheingoldot akartam mégnézni Pesten, nem kaptam már rá jegyet.

Különben egyátalán nem szeretem az aranyt: nem hordtam soha huzamosabb ideig aranytárgyat, ilyet nem tennék ki sehova a lakásba. Az arany számomra a nap, a világi hatalom, a pénz jelképe. Jobban szeretem a holdat és az éjszakát, a tudás hatalmát. De azért nem is veszem véresen komolyan ezt a különben ősi szimbolikát. Megpróbálom élvezni az életet, amíg süt a nap, és tartanak az arany napok.

Advertisements

One thought on “Arany napok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.