Dupla könyvajánló

Robert Menasse: A főváros (Die Hauptstadt) című könyvét Rás barátomnak vettem hagyományos születésnapi ebédünk alkalmából, melyet mindig október első heteiben ejtünk meg. Mivel engem is érdekelt a könyv, gyorsan lecsaptam rá a közeli helyi könyvtárban (Rás ajánlója itt). Mennasétől korábban olvastam már egy-két esszét és már akkor is feltűnt, hogy lényegre törően, feszesen ír. Anekdotázik is, de az anekdotáknak mindig van apropója és helye a szöveg struktúrájában.

„A főváros” is egy elég feszes tempójú, jól átgondolt regény. Azt azért nem gondolom, hogy ez lenne az első Európa-regény, de mindenesetre egy olyan könyv, mely megpróbálja érzékeltetni, mit is jelent a határok nélküli Európa és hogyan működik ez a kontinensnyi területen működő szupranacionális szervezet.

A történet két bulvársajtóba illő hírrel indul: elszabadul egy disznó Brüsszelben és megölnek egy embert egy hotelszobában. Ebből bontakozik ki egy meglehetősen szövevényes történtet, melynek szereplői mind az Európai Unió polgárai. Az egyes szereplők karakterizálják azt az országot, ahonnan származnak, de szerencsére nincsenek túlrajzolva, így elég hitelesnek hatnak. A lengyel és a magyar karakter nem játszik éppen pozitív szerepet a történetben, ugyanúgy, ahogy országaik kormányai se az Európai Unió életében.

A könyvnek van egy kijelentése, mellyel én személy szerint hol egyet értettem a regény során, hol nem. Menasse azt fejtegeti a könyvében, hogy az Európai Unió valójában nem kizárólag gazdasági szövetség, hanem értékközösség. Az Európai Unió legfontosabb célja, hogy a nemzetek felülemelkedjenek a nacionalizmuson, melynek legszélsőségesebb megjelenési formája a német fasizmus volt. A regényben ezért egyes szereplők azt fejtegetik, hogy Európai Tanács munkáját és az európai eszmét leginkább a „Soha többé Auschwitzot” jelszóval ill. a mauthauseni esküvel lehetne népszerűsíteni. Bár elméletileg teljesen igaza van Mennassénak, az ötlet szerintem túlzottan intellektuális ahhoz, hogy egyesítse az EU közel 513 millió lakosát. Avagy ünnepeljük tényleg a nemzetek békés együttélést egy tömeggyilkosságra gondolva?

Rendkívül jók a könyvben az európai helyszínek leírásai, legyen szó Brüsszelről, Krakkó belvárosáról vagy Bécs második kerületéről, a Leopoldstadtról. Ennek kapcsán a könyv mindenesetre megcáfolta, hogy az irodalomnak ne lenne gyakorlati haszna. Az egyik szereplő ugyanis egy találka előtt elszalad Bécsben a Taborstraßén egy görög boltba egy-két eredeti görög terméket venni. Egy-két hete én is felkerestem a boltot és igazolhatom: a termékeik valóban kiválóak.

3 thoughts on “Dupla könyvajánló

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.